#PoblenouDecideix

Origen del procés:

El barri del Poblenou ha iniciat un procés participatiu impulsat pels propis veïns i veïnes per decidir sobre el futur de la Rambla. El procés va sorgir com a resposta a les obres que el districte de Sant Martí anava a executar a les rotondes de La Rambla sense previ avís.

Un grup de veïns i veïnes van aconseguir parar literalment les màquines quan aquestes anaven ja a asfaltar i anivellar les rotondes. Després d’algunes negociacions amb el districte es va aconseguir que l’Ajuntament aturés les obres a l’espera que el barri iniciés un procés participatiu per decidir sobre el futur d’aquestes.

A partir d’aquí es va crear un Grup de treball (GT) que havia de ser l’impulsor del procés participatiu. El grup de treball està format per entitats del barri, ateneus populars, artesans, aPoblenou_4a sessio_1ssociacions veïnals, etc., i per veïnes i veïnes que hi participen a nivell individual. Porta com a nom FemRambla i tot el què es decideix al Grup de Treball passa per assemblea general. És a dir, el GT és l’impulsor de propostes i l’executor dels acords, però està sotmès sempre a l’aprovació de les assemblees de barri que són convocades periòdicament.

L’objectiu del procés participatiu és doble. Per una banda és important que el procés sigui capaç d’aportar propostes concretes i consensuades sobre quina és la Rambla que volem i per a què. És important en aquest sentit, que el procés es materialitzi en demandes concretes i que aquestes siguin traslladades al districte.

Per altra banda però, i més enllà del conflicte amb les rotondes, els veïns i veïnes del Poblenou tenen molt clar que aquest procés ha de servir per crear i establir les bases d’un model de comunicació i interacció entre barri i Districte i que sigui extrapolable a qualsevol altra intervenció urbanística en el barri.

Paper de [urbanIN+]

El paper que juga urbanIN+ en aquest procés participatiu és el d’oferir assessorament als veïns i veïnes així com les eines metodològiques necessàries per creshot_1372505837166ar els espais de debat i d’intercanvi que han de portar a desenvolupar les propostes sobre la Rambla. Per dur a terme aquest assessorament urbanIN+ ha incorporat la col·laboració de dos tècnics experts en processos participatius. El grup tècnic doncs, està format per Karmele Rekondo Ferrero i Laia Forné Aguirre (urbanIN+) i Víctor Garcia Subirà http://vgsubira.wordpress.com/” i Edo Bazzaco.

La fortalesa i al mateix temps singularitat del procés participatiu FemRambla és que són els propis veïns i veïnes així com les entitats del Poblenou les que impulsen i decideixen el què i el com del procés.

Els veïns i veïnes però, tenien clar que ells no tenien els recursos i coneixements tècnics necessaris per fer un procés que fos metodològicament legítim. És aquí, on a es van posar en contacte amb urbanIN+ per demanar un primer assessorament.

El resultat de tot això ha estat que urbanIN+ ha passat a formar part del GT i que s’ha creat un espai comú d’intercanvi i de treball. El nostre paper és el de dinamitzar el grup de treball a través de metodologies i dinàmiques participatives que ajuden a extreure les idees del propi grup, i a donar la validesa metodològica necessària per a legitimar el procés i equivaldre’l a qualsevol altre procés participatiu impulsat per l’Ajuntament.

Les fortaleses i debilitats del procés, tot i que pugui semblar contradictori, són la manca i precarietat de recursos amb els què s’està fent. La manca de recursos porta sovint a fer sobreesforços importants per part de les persones del GT que, si no es mesuren, poden acabar esgotant l’energia i il·lusió de l’inici. Per altra banda però, la manca de recursos materials porta també a posar en marxa la maquinària de la xarxa social i associativa del barri i això genera un seguit de sinèrgies que aporten un plus al procés que no podria donar-se de qualsevol altra manera.

urbanIN+ ha decidit participar en aquest procés de forma desinteressada perquè creiem en la participació des de baix i no en la tecnocràcia sovint exercida pels tècnics municipals. Creiem que els processos participatius reals són aquells liderats per les pròpies persones, en el què són elles qui decideixen sobre què cal debatre i què es vol aportar.

DSC_0009urbanIN+ ha explicitat també que el seu compromís amb el procés no és neutral en quant a discurs i contingut de model de ciutat. Si bé, nosaltres sí intentem aplicar la màxima “objectivitat” possible en quan a la base metodològica i el nostre repte és poder reflectir totes les opinions i necessitats, per més diverses i contradictòries que siguin, no és menys cert que la nostra manera d’estar és des de la construcció d’un model de ciutat inclusiva en el què nosaltres creiem. En aquest sentit doncs, és clara la voluntat d’aportar coneixement sobre el model de ciutat inclusiva que pugui fer reflexionar també a la ciutadania i que pugui materialitzar-se en polítiques urbanes que afavoreixin aquest model i no un altre. Aquesta intencionalitat i aquest compromís ha estat així expressat a FemRambla.

Activitats i informació sobre el procés:

 FemRambla ha creat un blog en el què s’hi ha penjat tota la documentació generada fins ara. Un dels reptes també del procés és el de la màxima transparència i per tant, que la informació en la seva totalitat estigui a l’abast de qualsevol ciutadà o ciutadana.

Aquest mes de juliol es tancarà la fase de diagnosi del procés, amb la intenció de reprendre-ho al setembre i iniciar la fase de propostes que tindrà com a data de finalització el desembre d’aquest mateix any.

Fins ara a part de les reunions del Grup de treball i de les assemblees de barri, s’han recollit gairebé 500 enquestes i s’ha realitzat un taller participatiu obert a tot el barri en el què hi van assistir gairebé 70 persones.  Hi ha noves activitats en cartera que seran duts a terme a partir del setembre. Per mirar tota la informació sobre el procés podeu consultar-la a:  http://femrambla.wordpress.com

shot_1372506611570

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s